سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

دنیا در نگاه حضرت علی (ع) 95/01/18
قال مولانا امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع): «إِنَّ الدُّنْيَا دَارُ صِدْقٍ لِمَنْ صَدَقَهَا وَ دَارُ عَافِيَةٍ لِمَنْ فَهِمَ عَنْهَا وَ دَارُ غِنًى لِمَنْ تَزَوَّدَ مِنْهَا وَ دَارُ مَوْعِظَةٍ لِمَنِ اتَّعَظَ بِهَا»[1].

در آیات قرآن کریم و کلمات ائمه معصومین (ع)، دو دیدگاه نسبت به دنیا بیان شده است؛ در برخی از تعبیرات و روایات، نسبت به دنیا شدت عمل نشان داده شده است و از آن با تعابیری مانند «فتنه» یاد شده است، اما در برخی دیگر از تعبیرات، به خوبی‎های دنیا اشاره شده است. البته خوبی‎ها و بدی‎ها به نحوه رفتار انسان‎ها بستگی دارد لذا دنیا ذاتاً بد یا ذاتاً خوب نیست؛ به تعبیر دیگر اگر انسان در دام دنیا گرفتار شود و تمام آبرو و حیثیت خود را در جهت به دست آوردن دنیا مصرف کند، چنین دنیایی قطعاً پست و مذموم خواهد بود. اما اگر انسان با شناخت مناسب و آگاهی کافی با دنیا تعامل داشته باشد، این دنیا محل ورود ملائکه، انبیاءالله و اولیاءالله خواهد شد و بسیاری از درجات عالیه‎ای که انسان روز قیامت کسب می‎کند در سایه همین تعامل خوب با دنیا خواهد بود.

امیرالمؤمنین علی (ع) نیز در روایت مذکور به همین موضوع اشاره کرده و فرموده است که دنيا سراى راستى است براى كسى كه با آن راست بگويد و سراى ايمنى (از عذاب الهى) است براى كسى كه آن را درست فهم كند و سراى توان‌گرى است براى كسى كه از آن توشه بردارد و سراى پند است براى كسى كه از آن پند گيرد.

طبق فرمایش حضرت علی (ع)، اگر با دنیا به خوبی برخورد شود، دنیا محل صدق و راستی، عافیت، توانگری و غنا خواهد بود؛ به عنوان نمونه اگر انسان در دنیا طمع و حرص داشته باشد پیوسته در رنج و عذاب خواهد بود اما اگر قناعت پیشه کند، زندگی او همراه با آسایش و آرامش خواهد بود. حتی این دنیا می‎توانند محل توانگری و خانه ثروت انسان باشد و به تعبیر روشن‎تر انسانی که در پرتو زندگی در دنیا تلاش می‎کند تا اندوخته‎های معنوی خود را افزایش دهد و دین خود را تقویت می‎کند، غنی‎ترین افراد خواهد بود زیرا در سرای جاودان آخرت، تنها سرمایه‎ای که برای حال انسان مفید می‎باشد، همین اندوخته‎های معنوی است.

گاهی برخی از افراد به بنده مراجعه می‎کنند و تقاضا دارند تا نصیحت و پندی برای آنان بیان کنم. البته من نیز چیزی از خود ندارم و آنچه که بیان می‎کنم از سخن بزرگان و کلمات نورانی اهل بیت (ع) است. بنده عرض می‎کنم خود دنیا پند و موعظه است. انسان‎هایی که روزی در کنار ما بودند و اکنون در زیر خاک مدفون شده‎اند و انسان‎هایی که روزی جوان بودند ولی اکنون سالخورده و پیرند، همه این‎ها موعظه و پند است که باید مایه عبرت برای انسان باشد.

یکی از چیزهایی که باید به آن توجه داشته باشیم رعایت حقوق پدر و مادر و احترام کردن آنهاست. در حالات مرحوم آیت الله مرعشی نجفی (ره) آمده است که ایشان هر روز قبل از اذان صبح، پشت درب حرم حضرت معصومه (س) می‎نشست و منتظر باز شدن درب حرم می‎شد. ایشان گفته است که در یکی از روزهای دوران کودکی، مادرم مرا صدا زد و گفت به طبقه بالا برو و پدرت را برای نهار صدا کن، هنگامی که به طبقه بالا رفتم دیدم پدرم همان‎طور که مشغول مطالعه بوده است، خوابیده است، با خود گفتم اگر امر مادر را اجابت کنم و پدر را بیدار کنم و ایشان ناراحت شوند، چه جوابی بدهم! لذا لب‎های خود را به کف پای پدرم چسباندم و به آرامی چند بوسه زدم تا این که پدرم از خواب بیدار شد. هنگامی که پدرم این صحنه را دید دست‎های خود را به آسمان بلند کرد و دعا کرد خدایا به فرزند من عزت عنایت کن.


[1]. علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج70، باب 122، ص129.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group