تذکر اخلاقی: زبان، کلید هر خوب و بد95/07/07
امام باقر (ع) فرموده است: «إِنَّ هَذَا اللِّسَانَ مِفْتَاحُ كُلِّ خَيْرٍ وَ شَرٍّ فَيَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يَخْتِمَ عَلَى لِسَانِهِ كَمَا يَخْتِمُ عَلَى ذَهَبِهِ وَ فِضَّتِهِ» .
یکی از اسباب سعادت و شقاوت انسان زبان اوست لذا در روایات زیادی به آثار و آفات زبان اشاره شده است. اخیراً در گزارشی مشاهده کردم که بیشترین جرائم از زبان صادر میشود و زبان نسبت به سایر اعضاء، رتبه اول جرائم و آسیبها را به خود اختصاص داده است. شکایاتی که از محیط خانه و خانواده مطرح میشود بیشتر مربوط به رها بودن زبان و جرائم و آسیبهای مربوط به زبان است لذا باید مراقبت بیشتری نسبت به زبان صورت گیرد تا هر چیزی از آن صادر نشود.
امام باقر (ع) در روایت مذکور، فرموده است که همانا اين زبان كليد همه خوبيها و بديهاست، پس سزاوار است كه مؤمن بر زبان خود مهر زند، همانگونه كه بر (كيسه) طلا و نقره خود مُهر مىزند.
امام باقر (ع) نفرموده است که انسان لاابالی و بیدین بر زبان خود مُهر زند، بلکه فرمود است که سزاوار است که مؤمن بر زبان خود مُهر بزند لذا انسان مؤمن خیلی باید مواظب زبان خود باشد و به هر سخنی زبان نگشاید، چرا که اکثر گناهان از قبیل غیبت، دروغ، بدگویی، تهمت و... همه از زبان صادر میشود. از یکی از اساتید حوزه که با علامه طباطبایی (ره) همشهری بوده است نقل شده است که ایشان گفته است که روزی علامه طباطبایی (ره) به حجره من در مدرسه فضیه آمد، وقتی وارد اتاق شد و نشست، گفت که آیا در اینجا غیبت شده است؟ گفتم که بله! قبل از آمدن شما چند تا از اساتید اینجا بودند و غیبت شد، علامه (ره) فرمود که اتاقی که در آن غیبت شده باشد توفیقآور نیست و فرمود که اتاقت را عوض کن.
در کلمه 40 از کلمات قصار حضرت امیرالمؤمنین امام علی (ع) نیز اینگونه آمده است: «لِسَانُ الْعَاقِلِ وَرَاءَ قَلْبِهِ وَ قَلْبُ الْأَحْمَقِ وَرَاءَ لِسَانِهِ» ؛ زبان انسان عاقل و خردمند پشت قلب اوست و قلب انسان نادان و احمق پشت زبانش است.
در تفسیر روایت مذکور، از سید رضی (ره) نقل شده است که گفته است که مقصود امام (ع) این است که انسان خردمند زبان خود را رها نکند، تا که با دل خویش مشورت کند [، یعنی حرفی را که میخواهد بزند از صافی قلبش عبور میدهد و بعد آن حرف را میزند] و با اندیشه خود رأی دهد، در مقابل، نادان آنچه را که بر زبان آید، مطرح میکند و گفتهای که بدان دهن گشاید بر اندیشدن مقدم میدارد .
انشاءالله که خداوند تبارک و تعالی به ما توفیق دهد که بتوانیم زبان خود را کنترل کنیم و سخن بیهوده و نسنجیده بر زبان جاری نکنیم.