سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

لزوم تفکر و تأمل قبل از انجام عمل95/10/15

عنِ الصادق (ع): «قِفْ‏ عِنْدَ كُلِّ أَمْرٍ حَتَّى تَعْرِفَ‏ مَدْخَلَهُ‏ مِنْ مَخْرَجِهِ‏ قَبْلَ أَنْ تَقَعَ فِيهِ فَتَنْدَمَ»[1].
امام صادق (ع) در روایت مذکور، فرموده است که در برابر هر كارى تأمّل و درنگ كن تا پيش از آنكه در آن وامانى و پشيمان شوى، [راهِ] داخل شدن در آن و خارج شدن از آن را بشناسى.
یکی از مسائل مهمی که انسان‎ها در زندگی خود باید برای آن برنامه‎ریزی کنند، ورود و خروج کارهاست. بعضی هم ورودی خوبی دارند و هم خروجی خوبی دارند، بعضی نه ورودی خوبی دارند و نه خروجی خوبی دارند، بعضی ورودی خوبی دارند، ولی خروجی ندارند و بعضی دیگر ورودی خوبی ندارند، لکن خروجی خوبی دارند.
امام صادق (ع) در روایت مذکور، فرموده است که کاری کنید که هم ورودی کارتان مناسب و خوب باشد و هم خروجی کارتان مناسب باشد. راه اینکه ورودی کار انسان خوب باشد، این است که انسان همراه با تأمّل در کار مورد نظر، ورود کند. بعضی از انسان‎ها وقتی می‎خواهند کاری را انجام دهند، احساسی و با عجله در کاری ورود پیدا می‎کنند؛ مثلاً برای خرید منزل یا برای شوهر دادن دختر خود احساسی و با عجله عمل می‎کنند و بعد پشیمان می‎شوند. بنابراین، طبق فرمایش امام صادق (ع) انسان قبل از شروع هر کاری باید توقف کند و آن کار را بررسی کند چون اگر انسان نپخته و بدون تأمّل کاری را شروع کند، خروج از آن کار و جمع کردن آن خیلی سخت است. سفارش امام صادق (ع) به تأمل و توقف، در رابطه با همه کارها و امور است و اختصاص به کار خاصی ندارد. در بعضی روایات آمده است که انسان وقتی سر سفره نشسته است، قبل از اینکه «بسم الله» بگوید و شروع به غذا خوردن کند، نخست تفکر و تأمل کند که غذای داخل سفره از حلال تهیه شده است یا از حرام تهیه شده است و اگر از حلال باشد، «بسم الله» بگوید و شروع به خوردن کند چرا که انسان برای خوردن لقمه حلال، «بسم الله» می‎گوید و برای لقمه حرام یا شبهه‎ناک «بسم الله» نمی‎گوید. خداوند متعال نیز در سوره توبه که بحث عذاب مشرکین است، «بسم الله الرحمن الرحیم» [که رحمانیت و رحیمیت خداوند را نشان می‎دهد] را نگفته است. بنابراین، انسان قبل از اینکه کاری را شروع کند، باید تأمل و درنگ کند و بعد از بررسی پیامدها و عواقبی که بر آن کار مترتب می‎شود، آن را شروع کند.
همچنین، امام باقر (ع) فرموده است: «إِيَّاكَ وَ التَّفْرِيطَ عِنْدَ إِمْكَانِ‏ الْفُرْصَةِ فَإِنَّهُ مَيْدَانٌ‏ يَجْرِي لِأَهْلِهِ بِالْخُسْرَانِ»[2].
امام باقر (ع) در روایت مذکور، فرموده است که هنگامی که فرصتی برایت پیش می‎آید، از کوتاهی و سهل‎انگاری پرهیز کن زیرا کوتاهی کردن [و استفاده نکردن از فرصت‎ها]، میدانی است که برای اهلش [که در این میدان قدم گذاشته‎اند] خسارت و ضرر می‎آورد.
کسانی که به عمر و فرصت‎های زندگی خود توجه ندارند، بهره‎ای جز خسران نخواهند برد و وقتی متوجه خواهند شد که ضرر کرده‎اند که کار از کار گذشته باشد و عمرشان رو به پایان باشد که حسرت بر گذشته فایده‎ای نخواهد داشت. بنابراین، انسان باید در زندگی خود برنامه‎ریزی داشته باشد و فرصت‎ها را بیهوده از دست ندهد، بلکه سعی کند از لحظه لحظه عمر خود بهترین استفاده را ببرد تا بعداً حسرت گذشته را نخورد.

[1]. حسن بن على، ابن شعبه حرانى، ‏تحف العقول، ص304.

[2]. همان، ص286.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group