سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

47– کسی که شراب خورده باشد چگونه می تواند جبران کند ؟ (نجاسات)
پاسخ – اگر شراب خورده باشد یا گناه دیگری انجام داده باشد باید توبه کند و نسبت به گذشت استغفار کند و از خدا بخواهد که او را ببخشد و تصمیم جدی بگیرد که دیگر این گناه را مرتکب نشود چون این نوع گناه حق الناسی ندارد رضایت کسی را هم نمی خواهد و کفاره و قضا هم نمی خواهد . شراب از نجاسات است .

190 – فرشی نجس را چگونه باید آب کشید ؟ (نجاست)
پاسخ – با آب کر که همان آب شلنگ است که متصل به شیر آب است و شیر آب به منبع اصلی شهر یا روستا متصل است می توانید عین نجاست را برطرف کنید . آب را روی قسمت نجس بگیرید با دست یا چیز دیگری روی آن بکشید بطوری که آب جابجا بشود و اگر آب جای دیگر برود پاک است یا می توانید تشتی زیر آن بگذارید که آب از زیر آن بیرون برود ، به این صورت فرش پاک می شود . اما اگر آب قلیل باشد یعنی بخواهیم فرش را با یک پارچ آب ، آب بکشیم کمی سخت است . در این صورت شما باید با وسیله ای آبهای آنرا بگیرید و اگر آب جای دیگری برود آنجا را نجس می کند . بسیاری از فقها    می گویند که با آب قلیل دو بار باید آب کشی کنیم .
343 – من وسواس هستم و بچه ی کوچک دارم و گاهی جایی را نجس می کند . برایم خیلی سخت است . تکلیف چیست ؟( نجاسات )
پاسخ – کسانی که وسواس هستند نباید به شک خودشان و گاهی حتی به یقین خودشان هم اعتنا بکنند. اگر جایی نجس شد یک بار آنرا بشویید و دیگر به آن اعتنا نکنید.
344 – اگر هنگام مسواک زدن خون از دهان بیرون بپرد و به لباس بریزد ، آیا این خون نجس است ؟( نجاسات )
پاسخ – اگر خون دهان به بیرون بریزد نجس است . اگر می دانید که به لباس شما خون ریخته است باید آنجا را آب بکشید اما اگر مطمئن نیستید که خون بوده ، لازم نیست که آنجا را آب بکشید . خون از نجاسات است .
350 – اگر ما سگ داشته باشیم و ظرفی داشته باشیم که ندانیم سگ آنرا لیس زده یا گربه ، تکلیف چیست ؟( نجاست )
پاسخ – لیس گربه نجس نیست ولی اگر بخواهیم از لحاظ بهداشتی آنرا مراعات کنیم بحث دیگری است . اگر شما نمی دانید که سگ به این ظرف زبان زده یا خیر ، ظرف پاک است .
355 – وقتی ما پای مان را آب می کشیم آب به بالای مچ ما ترشح می شود. آیا این ترشح نجس است؟
پاسخ – اگر آب کر باشد یا آب متصل به کر باشد مثل شلنگ ، ترشحات اینها پاک است ولی اگر آب قلیل باشد و موقع آب کشی ترشحاتی به بدن شما بشود باید آن محل را  آب بکشید زیرا نجس است .
397 – کسی که به بچه شیر می دهد و شیر به لباس  یا بدنش می ریزد ، می تواند با همان لباس نماز بخواند ؟( نجاسات  )
پاسخ – این شیر نجس نیست و مانعی هم برای نماز نیست .
451 – مدتی است که وسواس شدید نسبت به طهارت شده ام . تکلیف من چیست ؟( نجاسات )
پاسخ – در طهارت سعی کنید که نسبت به شک خودتان اعتنا نکنید . و بطور متعارف دست نجس خودتان را آب بکشید . ( نجاسات )
461 – آیا گرگ نجس است ؟( نجاسات )
پاسخ -  بین حیوانات فقط سگ و خوک نجس هستند . بقیه ی حیوانات نجس نیستند حتی موش هم نجس نیست بلکه فضله اش نجس است .
485 – اگر آب کر در دستشویی از سنگ به بدن ما بپاشد چه حکمی دارد ؟ ( نجاسات)
پاسخ – آب کر یا متصل به کر مثل شیلنگ اگر از روی سنگ به بدن ما بپاشد نجس نیست و پاک است .
498 – اگر دست چربی معمولی خودش را داشته باشد و با آن لباس نجس بشوییم ، تکلیف چیست ؟( نجاسات )
پاسخ – اگر شما لباس را با آب کر بشویید دست شما نجس نمی شود ولی اگر آب قلیل باشد دست شما در اثر برخورد با شئی نجس ، نجس می شود . دست کسی که دارد لباس نجس می شوید به تَبَع پاک می شود . در کتاب فقهی عروة الوثقی این مسئله نوشته شده است . پس دست شما نجس می شود ولی وقتی شما لباس را می شویید دست شما چه چربی داشته باشد و چه نداشته باشد ، به تبع پاک می شود .
539 – اگر قسمتی از زمین نجس ولی خشک باشد و ما به آن جاروی خشک بزنیم ، آیا جارو نجس می شود ؟ ( نجاست )
پاسخ – اگر دو جسم خشک که یکی پاک و دیگری نجس باشد بهم بخورد ، جسم پاک   نجس می شود . اگر یکی از این دو جسم مرطوب باشد و رطوبت آن به جسم دیگر سرایت کند و آنرا تر کند ، جسم را نجس می کند . ولی اگر به آن رطوبت نرسد نجس نمی شود .

سوال – آیا شستن اشیاء به وسیله ی بخار شور باعث برطرف شدن نجاست آنها می شود یا خیر؟
پاسخ- برطرف شدن نجاست با پاک شدن  آن متفاوت است . یعنی ممکن است نجاست فرش ، موکت  و امثال آنها به وسیله ی بخارشور برطرف شود اما پاک نمی شوند .  اگر به گونه ای باشد که وسیله شسته شود. یعنی آن بخار تبدیل به آب شده و آن فرش یا جسم نجس خیس شده و آب آن گرفته شود ، پاک می شود . اگر در این حد نباشد ممکن است نجاست برطرف شود اما جایی که نجس است پاک نمی شود.
581 – من دچار بیماری وسواس هستم و نسبت به نجاسات وسواس دارم . روز به روز وسواس من بیشتر می شود . من را راهنمایی بفرمایید . 
پاسخ – اگر شما به زندگی بزرگان و علما نگاه کنید می بیند که آنها این قدر آب کشی نمی کنند و وسواس نداشته اند، پس عیب از شماست . شما به یک آشنای به این امور مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کند .
617 – اگر روی لباس خونی باشد و فرد اطلاع  نداشته باشد و با همان لباس نماز بخواند . و بعد ازخواندن نماز متوجه آن خون شود ،آیا نماز درست است یا خیر؟ ( نجاسات )
پاسخ – اگر مقدار خون از یک بند انگشت کمتر باشد نماز صحیح است . چه این مسئله را بعد از نماز بفهمد و چه قبل از آن می دانسته است . در هر دو صورت با این مقدار خون، نماز صحیح است. ممکن است این خون چند نقطه باشد اما باز هم مجموع آن کمتر از یک بند انگشت باشد . در این صورت هم اشکالی ندارد . اما اگر خون از این میزان بیشتر باشد . چنانچه فرد قبل از نماز می دانسته، ولی فراموش کرده که لباس را عوض کند و یا آن را آب بکشد، نماز خوانده شده باطل است . اما اگر قبل از نماز نمی دانسته و بعد از خواندن نماز متوجه شده ، نماز خوانده شده صحیح است . برای نماز های بعدی باید لباس پاک بپوشد و یا همین لباس را تطهیر کند
621 – خانم من به مسئله ی پاکی و نجاست خیلی حساسیت نشان می دهد . راهنمایی بفرمایید. 
پاسخ – کسانی که دچار وسواس هستند باید به یک عالمی مراجعه کنند که مرحله به مرحله آنها را راهنمایی کند . در زمان پیامبر به مقدار الان آب در دسترس نبوده است . آب کر و لوله کشی هم نبوده است و آب کشی به این راحتی نبوده است و با همان مقدار آب کم اشیاء را آب می کشیدند ، وضو می گرفتند و غسل می کردند . افرادی که آشنا به مسائل شرعی هستند وعالم دینی هستند دقت زیاد در طهارت و نجاست ندارند . پس کسی که زیاده روی می کند اشتباه می کند . پس به اندازه ای که دین گفته است مسئله ی نجاست و طهارت را رعایت کنید .
648 – اگر لباس نجسی مدتها در آفتاب باشد پاک می شود ؟( نجاست )
پاسخ – خیر . آفتاب لباس را پاک نمی کند . آفتاب ساختمان ، زمین ، درخت و گیاه را پاک می کند . برای پاک شدن لباس باید آنرا تطهیر کنند .678 – اگر نمازگزار بداند که لباسش با چیز نجس برخورد کرده است و شک کند که کدام مرطوب تر بوده است تکلیف چیست ؟ ( نجاسات)
پاسخ – فرد در این زمینه وظیفه ای ندارد زیرا معلوم نیست که لباس نجس شده باشد و محکوم به طهارت است . زمانی چیزی نجس می شود که انسان مطمئن باشد که رطوبت به شی دیگر سرایت کرده است و اِلا شی پاک همچنان پاک باقی می ماند .
694 – اگر در برکه ای که بیش از ده هزار لیتر آب جا  می شود ،حیوانی مثل سوسمار ، روباه یا موش افتاده باشد آیا آب آن برای خوردن نجس است ؟ ( نجاسات )
پاسخ – برای نوشیدن این آب باید ببینیم آب ضرر دارد یا خیر . ممکن است آبی پاک باشد ولی مضر باشد . خاک پاک را نمی شود خورد . اسلام خوردن هر چیز پاک را حلال نمی داند . دیگر اینکه برای خوردن چیزی اصل این است که طبیعت انسان از آن متنفر نباشد . پس اگر آب گندیده ای باشد که ضرر هم نداشته باشد و پاک هم باشد ولی طبیعت انسان از آن متنفر است ، اسلام می گوید که آن آب را نخورید . اگر این برکه این مقدار آب دارد ، این مقدار از کر هم بیشتر است . پس اگر آب بو ، مزه ی و رنگ نجاست را نگرفته باشد ، این آب پاک است . بنابراین برای شستن لباس و وضو گرفتن اگر برای پوست و چشم ضرر نداشته باشد میتوان از آن استفاده کرد . مار و سوسمار خون جهنده ندارند لذا لاشه ی آنها نجس نیست . نظافت با طهارت فرق دارد . اسلام با کثافت و نجاست مخالف است . اسلام طرفدار نظافت و خواهان طهارت است . موش و روباه خون جهنده دارند و مردار آنها نجس است . در آب کمتر از کر اگر موش افتاده باشد آن آب نجس می شود .
702 – سگی که ما بهداشت آنرا رعایت کرده ایم ،اگر به خانه ی ما بیاید و مویش به وسایل ما بچسباند ، آیا نجس است ؟ ( نجاسات)
پاسخ – مراعات بهداشت و نظافت در این حیوان تاثیری ندارد . ممکن است که حیوان تمیز باشد ولی این حیوان کلا نجس است و موی آن هم نجس است .
744 – اگر گوشه ای از زمین یا فرش امامزادگان نجس بشود ، آیا آب کشیدن آن واجب است ؟ ( نجاسات )
پاسخ – خیر . مگر اینکه بی احترامی به آن امامزاده باشد. حکم تطهیر اماکن مربوط به حرم امامان معصوم و مساجد است .
745 – آیا نجس شدن کتاب های تجوید قرآنی و تفسیر چه حکمی دارد ؟ آیا آب کشیدن آنها واجب است ؟ ( نجاسات )
پاسخ – اینها حکم کتاب قرآن و اسماء الهی را ندارد مگر اینکه جایی از آن ، آیه قرآن باشد یا بی احترامی به قرآن باشد .
746 – آیا باید رحل نجس را آب کشید ؟ ( نجاسات )
پاسخ – خیر . آب کشیدن آن واجب نیست . اگر نجس شدن رحل بی احترامی به قرآن نباشد نیازی به آب کشیدن ندارد .
772 – اگر بعد از پخت برنج متوجه بشویم که در برنج فضله موش بوده است تکلیف چیست ؟  ( نجاسات)
پاسخ – اگر شما واقعا متوجه فضله ی موش بشوید کل برنج نجس است و نمی توان آنرا خورد. اما اگر شما چیزی را دیده اید که نمی دانید فضله ی موش هست یا خیر ، این محکوم به طهارت است . اگر می خواهید احتیاط کنید می توانید آنرا نخورید .
781 – پای من نجس بوده است. و آنرا در ظرف آبی گذاشته ام . کمی از آن آب روی فرش ریخته است . آیا این فرش نجس است ؟ ( نجاسات )
پاسخ – اگر پای شما نجس بوده است و با آب ظرف که کر هم نبوده ، برخورد کرده است آب هم نجس شده است . بنابراین فرش هم نجس است.
796 – اگر در روغن جامد سوسگ افتاده باشد آیا می توان آنرا مصرف کرد ؟( نجاسات )
پاسخ – سوسگ نجس نیست مگر اینکه نجس شده باشد . پس شما می توانید سوسگ را بردارید و مقداری هم اطراف آنرا بردارید و بقیه را استفاده کنید . شما می توانید از نظر بهداشتی مقداری که آلوده شده است را بردارید و بقیه را استفاده کنید .
800 – اگر ما سگی را بعنوان نگهبان در خانه داشته باشیم ، آیا آن سگ نجس است ؟( نجاست )
پاسخ- در احکام ما سگ و خوکی که در خشکی زندگی می کنند نجس هستند . گربه و موش نجس نیست . نگهداری سگ اگر عقلایی باشد مثلا برای نگهبانی باشد اشکالی ندارد ولی باید احکام پاکی و نجسی رعایت بشود . اگر کسی دست خیس به سگ بزند دستش نجس می شود و اگر سگ به چیزی زبان بزند آن چیز نجس می شود . بعضی ها درمنازل سگ را بعنوان انیس و مونس خودشان نگهداری می کنند و برای همسایگان مزاحمت فراهم می کنند. اگر همسایه ی شما سگ دارد ،هر جایی که خیس بود شما نگویید که نجس است مگر اینکه شما مطمئن باشید .
 محلی با خون نجس شده است و ما آنجا را با طی پاک کرده ایم . آیا این محل از نجاست پاک شده است ؟
پاسخ – خیر با طی کشیدن محل پاک نمی شود مگر اینکه آب جریان پیدا کند. صرفا کشیدن طی نمناک محل را پاک نمی کند .
اگر کسی مشروبات الکلی مصرف کند تا چند روز نجس است؟
پاسخ – با خوردن مشروبات الکلی خود شخص نجس نمی شود. اگر مشروب به جایی از بدن یا لباس شخص برسد نجس می شود . شرب خمر گناه بزرگی است . کسانی که شراب خوار است شما نباید با او رفت و آمد کنید و به او دختر بدهید تا منزوی بشود . شراب خواری مانع قبولی نماز می شود ولی مانع نماز خواندن نمی شود.
ما شرکت فرش شویی داریم و فرش را با دستگاه می شوییم . آیا شستن فرش با ماشین آنرا پاک و تمیز می کند ؟
پاسخ – مهم این است که اگر فرش نجس است تطهیر و بعد شسته بشود . فرقی نمی کند که با دست باشد یا با ماشین . اگر کسی خیلی حساس است بهتر است که خودش این کار را بکند یا به کار شما اعتماد کند . ما قاعده  ی عمل مومن به صحت را داریم یعنی اگر مومنی کاری را انجام داد ما شک نکنیم و خیلی ایراد نگیریم . وقتی شما از بازار گوشت می خرید شک می کنید که این حیوان ذبح شرعی شده است یا خیر؟ ما گوشت را می خریم و می خوریم . وقتی مسلمان می گوید که فرش را آب کشیده است باید حمل بر صحت کرد و انشاءالله که آب کشیده است . مشتریان باید به ایشان اطمینان کنند .
 اگر چیز نجسی را به نیت پاک شدن زیر شیر آب نشوییم آیا آن چیز پاک می شود ؟
پاسخ – در تطهیر اشیاء نجس نیت شرط نیست و لازم نیست که انسان قصد قربت داشته باشد . مهم شستن است .
 اگر موش به خانه بیاید و خانه را کثیف کند. آیا ما بایدهمه ی قسمت های خانه را بشوییم ؟
پاسخ – خیر . خود موش نجس نیست فقط فضله ی موش نجس است . قسمت هایی که شما یقین دارید نجس است آب بکشید ولی قسمت های دیگر را که یقین ندارید نیازی نیست که بشویید .   
 آیا لباسشویی اتوماتیک لباس نجس را پاک می کند ؟
پاسخ – در تطهیر اشیاء نجس وسیله و شخص مهم نیست و حتی لازم نیست که انسان لباس را آب بکشد ، نیت و ذکر هم ندارد. فقط باید نجاست برطرف بشود و لباس تطهیر بشود .حالا اگر ماشین می خواهد این کار را بکند اشکالی ندارد. حتی اگر غیر مسلمان اهل کتاب هم لباس را آب بکشد اشکالی ندارد.(به فتوای اکثر فقهاء) برای تطهیر لباس نجس اول باید عین نجاست برطرف بشود یعنی جرم خون باید برطرف بشود ولی رنگ خون اشکالی ندارد ،بعد لباس باید تطهیر بشود . با آب متصل به کر می تواند این کار را انجام بدهد . وقتی آب متصل است و لباس در ماشین حال چرخش است ،در همین حالت غساله لباس گرفته می شود . اگر چرخش لباس شروع بشود و بعد شروع به تخلیه بشود ، لباس پاک   می شود . اگر آب قطع می شود و بعد شروع به چرخیدن و تخلیه می کند ،لباس پاک    نمی شود . دست شوینده و وسایل شستشو به تبع پاک می شود . نباید در اینها خیلی دقت کرد . ممکن است که اینها منجر به وسواس بشود.
 آیا نگه داشتن سگ در خانه اشکال دارد ؟
پاسخ – نگهداری سگ در خانه اشکالی ندارد ولی شرایطی دارد .سگ نجس است و اگر به جایی دهان بزند آن چیز نجس می شود و اگر دست انسان خیس باشد و به بدن سگ بخورد، دست نجس می شود . با موی این حیوان نمی توان نماز خواند . اگر نگهداری سگ در خانه باعث مزاحمت بشود نگهداری آن جایز نیست. اگر فردی کارخانه ای در خارج از شهر دارد نگهداری سگ اشکالی ندارد ولی در شهر و محیط تمیز که باعث آزار دادن دیگران بشود این کار جایز نیست .  
 ما از پمپ استفاده می کنیم . وقتی پمپ روشن است آب جاری بحساب می آید ولی وقتی پمپ خاموش می شود باز آب وجود دارد . اگر این آب به بدن بپاشد نجس است ؟
پاسخ – آب لوله های ساختمان حکم آب کر را دارد . حکم آب کر و آب جاری در تطهیر اشیاء نجس فرقی نمی کند. و ترشحات آن پاک است مگر اینکه همراه با بو و رنگ باشد . اگر وقتی پمپ آب روشن است آب را از جایی می کشد و وقتی پمپ خاموش می شود آب درون لوله هنوز هست و می آید، اگر این آب درون لوله ها مجموعا به اندازه ی کر نباشد، این آب قلیل است .حالا اگر پمپ روشن است و آب را با فشار می آورد و وقتی خاموش است فقط فشار کمتری دارد ، این آب متصل به کر است و آب قلیل نیست . پس اگر آب قطع می شود و مجموعه آبی که داخل لوله ها کمتر از کر باشد، حکم آب قلیل را دارد . اما اگر آب وصل است و با فشارکمتری می آید حکم آب کر را دارد . اگر شما نمی دانید که آب وصل بوده است و نمی دانید که الان قطع شده است یا نه ، حکم آب کر را دارد .   
 ما چطورمی توانیم فضله ی موش را تشخیص بدهیم ؟
پاسخ – دراینجا یک بحث بهداشتی است که این غذا برای سلامتی انسان خوب نیست و دین هم این را قبول دارد . یک بحث نجاست یا طهارت است . ممکن است همراه برنج یا گندم دانه های سیاهی باشد که برای گیاه است و انسان نمی تواند آنرا تشخیص بدهد. در اینجا نیازی به تحقیق نیست ولی اگر انسان مطمئن شد که این فضله ی موش است غذا نجس است ولی تحقیق برای این کار لازم نیست .
 اگر گوشه ای از فرش یا زمین حرم امامزادگان نجس بشود آیا شستن آن واجب است ؟
پاسخ – خیر ،واجب نیست مگر اینکه بی احترامی باشد . حکم تطهیراماکن مربوط به حرم امامان معصوم و مساجد است .
 اگر کتاب های دینی مثل کتاب تدریس قرآن نجس بشود، آیا آب کشیدن آنها واجب است ؟
پاسخ – اینها حکم قرآن را ندارد مگر اینکه قسمتی از آن آیه های قرآن باشد یا اینکه بی احترامی به قرآن محسوب بشود. پس اگر بی احترامی به مقدسات نیست آب کشیدن آن هم واجب نیست .
آیا گذاشتن قرآن روی رحل نجس اشکالی دارد ؟
پاسخ – خیر اگر بی احترامی به قرآن نباشد اشکالی ندارد .
 اگر آب انگور را زیاد بجوشانیم حکم شراب را دارد؟
پاسخ – آب انگور به جوش آمده حرام است . بعضی از فقها می فرمایند که نجس هم هست و خوردن آن حرام است مگر اینکه آنقدر بجوشد که دو سوم آن تبخیر بشود و یک سوم آن بماند.
 آیا الکل صنعتی که برای ضد عفونی استفاده می شود نجس است ؟
پاسخ – الکل مسکر حرام است چه صنعتی چه، غیر صنعتی ولی اگر الکل مسکر نباشد پاک است یا اگر مشکوک باشد محکوم به طهارت است.
 آیا خونی که روی پوست خشک شده است نجس است ؟
پاسخ – بله ،اگر خون باشد نجس است مگر اینکه زمانی از آن گذشته باشد و استحاله شده باشد و به حدی رسیده که دیگر به آن خون نمی گویند. اما اگر زخم را می شویند و روی زخم پوسته ی سرخ رنگی می بندد، این نجس نیست حتی اگر رنگ خون باشد.
آیا فضله ی سنجاب نجس است ؟
پاسخ – سنجاب جزو حیوانات حرام گوشت است و خون جهنده دارد و فضله اش هم نجس است .

 
 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group