سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

سوال – خواهر من شیر خاله ام را و پسرخاله ام شیر مادرم را خورده است . چه کسانی به خواهرم و چه کسانی به پسرخاله ام محرم می شوند ؟پاسخ – اگر کودکی از خانمی شیر بخورد (با شرایط رضاعی که موجب محرمیت       می شود و مدت آن حداقل بیست و چهار ساعت است و دراین مدت نباید شیر کس دیگری هم خورده باشد و بین آن غذایی هم نخورده باشد یا اینکه پانزده مرتبه از این خانم شیر خورده باشد و بین آن شیر خانم دیگری را نخورده باشد ولی اگر غذا بخورد اشکالی ندارد . ) موجب محرمیت عده ای به آن بچه می شود . اگر بچه ای از خانمی شیر خورد آن خانم به بچه محرم می شود و مادر رضاعی این بچه می شود. اگر بچه از خاله اش شیر بخورد این خانم خاله ی نسبی بچه می شود و مادر رضاعی او هم       می شود . شوهر این خانم که شیر داده پدر رضاعی بچه می شود . فرزندان این خانم ، برادران و خواهران رضاعی این بچه می شوند . تمام کسانی که به این مادر و پدر رضاعی محرم هستند ، به این بچه هم محرم می شوند . پس این بچه ، دایی و خاله ی و عمو و عمه ی رضاعی دارد و این افراد به او محرم هستند . از طرفی کسانی که به این بچه محرم هستند با پدر و مادر رضاعی او محرم نیستند . مثلا خواهر و برادر این بچه از طریق شیر خوردن به این خانم و شوهرش محرم نمی شوند . یعنی برادران و خواهران رضاعی این بچه با برادران و خواهران او محرم نمی شوند . پس فقط بچه ای که از این مادر شیر خورده است با پسر و دختر این خانم محرم می شود . توصیه ی ما این است که اگر می خواهید بچه را به کسی بسپارید فکر آینده ی او را هم بکنید . در ضمن تعداد روز و دفعات شیر خوردن را هم بنویسید که بدانید این بچه به آن خانم محرم شده است یا خیر . خواهر و برادران رضاعی نمی توانند با هم ازدواج کنند . ما باید به این نکته ی مهم توجه بکنیم .

آیا شیر دادن مادر به بچه واجب است ؟
پاسخ – آن چند روز اول که شیر چربی خاصی دارد و غذای اختصاصی فرزند هست ، اغلب فقها فتوا داده اند که آنچند روز را مادر واجب است که به بچه اش شیر بدهد . مگر اینکه بچه در اختیارش نباشد یا نتواند که آن بحث دیگری دارد . اما بعد از آن چند روز دیگر واجب نیست ولی مستحب است و ثواب بسیار زیادی دارد . البته کمتر مادری است که بتواند فرزند خودش را شیر بدهد و او را شیر ندهد . مستحب است که دوسال قمری بطور کامل بچه را شیر بدهد .
سقط جنین پنجاه و چهار روزه چه حکمی دارد ؟
پاسخ – سقط جنین حرام است . بعد از انعقاد نطفه ، دیگر کسی مجاز نیست که این جنین شکل گرفته را از بین ببرد ولی یک استثنا دارد . می فرمایند که پیش از آنکه روح در این جنین دمیده شود که حدود همان چهار ماه است یعنی قبل از چهار ماه ،  اگر به تشخیص خود مادر یا به تشخیص پزشک متخصص مورد اطمینان باقی ماندن جنین برای مادر خطر داشته باشد از بین آن اشکالی ندارد . اما اگر روح دمیده شد بعد از آن دیگر جایز نیست حتی اگر بچه عقب مانده ی ذهنی هم باشد . جنین پنجاه و چهار روزه هنوز چهار ماهش نشده است و روح در آن دمیده نشده است سقط آن حرام است مگر اینکه باقی ماندن جنین برای مادر خطر داشته باشد .

 ما یک نوزاد بی سرپرست را به خانه مان آورده ایم ، این بچه باید چند وقت   شیر فرد دیگری بخورد تا به مادرم محرم بشود ؟ ( شیردادن )
پاسخ – مدت شیردهی باید به مدت زمانی باشد که در بدن بچه گوشت بروید و استخوان محکم بشود . فرموده اند : حداقل یک شبانه روز کامل باید این بچه شیر بخورد و در این یک شبانه روز شیر مادر دیگری را نخورد و غذای دیگری نخورد . یا اینکه پانزده مرتبه این خانم به بچه شیر بدهد و بچه سیر بشود و بین این پانزده وعده شیر خانم دیگری را نخورد . البته شرایط دیگری هم دارد . مثلا اینکه بچه باید مستقیم شیر را از سینه فرد خورده باشد ، شیر را بالا نیاورد و بچه سیر شده باشد .

آیا افرادی که به دلیل نداشتن تمکن مالی سقط جنین می کنند حرام است؟
پاسخ – اینکار حرام است و جزو گناهان بزرگ است . در قرآن داریم که از ترس فقر فرزندان خودتان را نکشید . وقتی نطفه منعقد شد اسقاط آن جایز نیست و مثل یک انسان زنده است . اگر کسی از نظر شرعی پیشگیری کند که باردار نشود اشکالی ندارد ولی وقتی باردار شد سقط جنین حرام است . اگر جنینی باقی بماند و برای مادر خطرناک باشد البته قبل از چهارماهگی که روح در بدن جنین دمیده بشود میتوان آنرا سقط کرد ولی بعد از چهارماهگی این کار جایز نیست حتی اگر جنین عقب مانده ی ذهنی باشد یا عمرش بعد از بدنیا آمدن چند روز باشد .
 پسر خاله ی من 24 ساعت از مادر من شیر خورده است ولی غذای کمکی هم خورده است. آیا پسر خاله ام به من محرم است ؟
پاسخ – اگر کودک 24 ساعت شیر مادر شما را خورده باشد و غذای کمکی هم بین آن خورده باشد، با این شیر خوردن، پسرخاله تان به شما محرم نشده اند .
آیا بر مادر واجب است که دو سال کودک را شیر بدهند؟
پاسخ – واجب نیست ولی مستحب است .اگر بچه را زودتر از شیر گرفتند اشکالی ندارد ولی باید مراعات کنند که بچه صدمه نبیند .
 مادر من بچه ی من را چند روزی شیر داده است . آیا من به زنم حرام می شوم ؟
پاسخ - اگر مادری به نوه ی دختری خودش شیر بدهد و شرایطی که باعث محرمیت می شود را رعایت کند، دامادش به دخترش حرام می شود و این زن و شوهر باید از هم جدا بشوند. مسائل کوچک فقهی وجود دارد که روی کل زندگی اثر می گذارد .مثلا در ازدواج ممکن است که مسائلی پیش آمده باشد که بعضی ها نتوانند با هم ازدواج کنند. ما باید احکام شرعی را بپرسیم و یاد بگیریم تا مشکلی برای ما پیش نیاید .

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group