موضوع برنامه: سیری در صحیفه سجادیه امام سجاد(علیه السلام)- شرح دعای پنجم
كارشناس: حجت الاسلام والمسلمين فرحزاد
تاريخ پخش: 10-02- 97
حاج آقای فرحزاد: بسم الله الرحمن الرحیم. الحمدلله رب العالمین، اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
ادامه دعایی که از امام سجاد(ع)، دعای پنجم هست، مطالب عالی و بلندی هست. خیلی جالب است که حضرت معمولاً در همه فرازها ذکر صلوات را هم تکرار میکنند. میفرماید: «اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ» خدایا بر پیامبر عظیم الشأن و آلش درود بفرست، «وَ كِدْ لَنَا وَ لَا تَكِدْ عَلَيْنَا» خدایا همیشه تدبیر و تقدیرات را به نفع ما قرار بده و بر علیه ما قرار نده. چون گاهی ما مستحق عقوبت هستیم و خدا باید گوشمالی بدهد. تقاضا میکنیم خدایا نقشههایی که میکشی به نفع ما باشد، به ضرر ما نباشد. «وَ امْكُرْ لَنَا وَ لَا تَمْكُرْ بِنَا» به نفع ما حیله بزن و به ضرر ما حیله نزن. البته خدا برای کسی حیله نمیزند. اعمال و رفتارهای ما، حیلهگری میکنیم. خدا میخواهد همانطور جواب بدهد ولی خواهش میکنیم به بدیهای ما نگاه نکن. به نفع ما حیله بزن و به وسیله ما برای دیگران حیله نزن!
«وَ أَدِلْ لَنَا وَ لَا تُدِلْ مِنَّا» ما را پیروز کن، غالب شویم بر خواستهها و آرزوهایمان و مغلوب نشویم. «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ» هر دو سه خط حضرت یک صلوات میفرستند، ماه شعبان و ماه رمضان دستور است که زیاد صلوات بر محمد و آل محمد فرستاده شود. «وَ قِنَا مِنْكَ» خدایا ما را نگهدار از اینکه مورد سخط و غضب تو قرار بگیریم. «وَ احْفَظْنَا بِكَ» خطرهای آسمانی و زمینی و دنیایی و شیاطینی خیلی زیاد است. خودت ما را حفظ کن به وسیله خودت، تو بهترین حافظ هستی. «وَ اهْدِنَا إِلَيْكَ» هدایت هم دست خداست. اگر خدا نخواهد پیغمبر هم نمیتواند، «إِنَّكَ لا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَ لكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يَشاءُ وَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ» (قصص/56) اینجا درخواست میکند خدایا خودت هدایتم کن. حاج آقای قرائتی زیاد گفتند: تنها دعایی که در شبانه روز واجب است، ما ده بار در نماز میخوانیم، «اهدنا الصراط المستقیم» است. این «اهدنا الصراط المستقیم» دعای واجب است. اینجا دعا میکند ما را به سوی خودت هدایت کن.
«وَ لَا تُبَاعِدْنَا عَنْكَ» ما را از خودت دور نکن. «إِنَّ مَنْ تَقِهِ يَسْلَمْ» کسی که تو حفظ کنی سالم میماند. خدا بهترین حافظ است. نکته جالبی هست که وقتی برادران حضرت یوسف به پدر گفتند: چرا یوسف را همراه ما نمیفرستی؟ گفت: میترسم گرگ او را بخورد و غافل باشید. گفتند: نه «إِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ» (یوسف/12) او را به ما بسپار. حضرت یوسف را به برادرها سپرد و آن حادثه تلخ پیش آمد. ولی بنیامین وقتی حضرت یوسف نقشه کشید که این برادر باید نزد من باشد و نمیگذارم برگردد. وقتی خواستند او را ببرند، حضرت یعقوب زیر بار نمیرفت، گفتند: خدا میداند ما نقشه و توطئه ندارم. عزیز مصر او را طلب کرده و گفته: اگر او را نیاوری دیگر آذوقه به شما نمیدهم. حضرت یعقوب این بار حواسش جمع بود. گفت: من بنیامین را به شما نمیسپارم. این آیه درباره حضرت یعقوب است «فَاللَّهُ خَيْرٌ حافِظاً وَ هُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ» (یوسف/64) خدا بهترین حافظ است. بنیامین را به خدا میسپارم. امید دارم هم او برگردد و هم برادر گمشدهاش. فرق سپردن به خدا و سپردن به خلق خدا این است. به خلق خدا میسپارد او را در چاه میاندازند، مفقودش میکنند. به خدا میسپاری هم خود گمشده پیدا میشود و هم اینکه به خدا سپردی برمیگردد. «إِنَّ مَنْ تَقِهِ يَسْلَمْ وَ مَنْ تَهْدِهِ يَعْلَمْ» کسی را گه تو هدایت کنی دانا میشود و میداند چه کار کند. «وَ مَنْ تُقَرِّبْهُ إِلَيْكَ يَغْنَمْ» کسی که تو او را به خودت بخوانی و نزدیک کنی، به غنیمت میرسد و میتواند به غنایم زیادی دسترسی پیدا کند. از این کلمات دعای پنجم، یک جمله را بیشتر میخواهم تأکید کنم. «وَ يَا مَنْ لَا تَنْتَهِي مُدَّةُ مُلْكِهِ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ أَعْتِقْ رِقَابَنَا مِنْ نَقِمَتِكَ» ای خدایی که مدت ملک و سلطنت تو تمام شدنی نیست.
دو سه هفته قبل در مورد مُلک و ملکوت، غیب و شهود صحبت کردیم. مُلک خدا میلیارد میلیارد سال بوده و خواهد بود. یعنی ازلی و ابدی است. مالکیت خدا از بین رفتنی نیست. سورهای به نام مُلک داریم. خواندنش هم خیلی سفارش شده است. «تَبارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْك وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِير» (ملک/1) همه عالم ملک در اختیار خداست. مالکیت آسمان و زمین، قیومیت، مالک مطلق است. «مالک یوم الدین» هم هست. مالک همه عالم هم هست. در این دعا بعد از اینکه درود میفرستد، میگوید: خدایا گردنمان را از آتش جهنم و از نقمت و غضب و سخط خودت آزاد کن. این دعایی است که در جای جای دعاها، در طول شبانه روز و ایام و مناسبتها، تکرار شده است. یعنی یکی از مهمترین دغدغههای ما این باشد که «وَ أَعْتِقْ رِقَابَنَا مِنْ نَقِمَتِكَ» خدایا ما را از آتش جهنم آزاد کن. هرکه از پل بگذرد، خندان بود! مهمترین دعای ما این است که خدایا ما را به آتش غضبت نسوزان. این خیلی مهم است. ما در ماه رمضان سه شب احیاء، سه هزار بار خدا را صدا میزنیم، یا رفیق، یا شفیق، اظهر الجمیل، ارحم الراحمین، بعد میگوییم: «سبحانک یا لا اله الا انت، الغوث الغوث خلصنا من النار یا رب» یعنی خدایا به فریاد ما برس. سیصد بار میگوییم: خدایا ما را از آتش جهنم آزاد کن. هرکس از آتش رستگار شد و نجات پیدا کرد، تمام شده است. کارش درست است. آتش جهنم یعنی گناه، یعنی خود محوری، ظلم و فساد، یعنی خیانت و دروغ و کلک و رشوه، از خودخواهیها که ریشه همه گناهها است ما را نجات بده. هرکس پا روی خودش گذاشت رستگار شده و از جهنم عبور کرده است.
در دعاهای ما خیلی زیاد آمده است. در ماه رجب میگوییم: «حرم شیبتی علی النار» خدایا این ریش ما را بر آتش جهنم حرام کن. یعنی بدن ما را بر آتش جهنم حرام کن. لذا خیلی در این دعاها داریم. در دعای عرفه امام حسین(ع)، در اواخر دعا هست که حضرت عرضه میدارد: بارپروردگارا! آن دعایی از من و حاجتی از من را مستجاب کن که اگر بقیه را ندادی من ضرر نمیکنم. مثلاً اگر بگویم: پول بده، ماشین بده، خانه بده، اگر ندادی چطور میشود؟ برای خیلیها گذشته و میگذرد. اینکه مرا از آتش جهنم آزاد کنی. اگر من جهنمی نبودم و مورد خشم غضب تو نبودم دیگر باکی ندارم. ولی اگر همه دنیا را به من بدهند و من در جهنم بسوزم، برای ابدیت گرفتار باشم، چه فایدهای برای من دارد؟ آن حاجتی را به من بده که اگر بقیه را ندادی به من ضرر نمیرساند. این را از من منع نکن، حضرت میفرماید: مرا از آتش جهنم آزاد کن. اینها در دعاهای ما دائم تکرار شده است. پیغمبر ما فرمودند: اگر مردم بر محبت مولا علی(ع) جمع میشدند، خدا آتش جهنم را خلق نمیکرد. جهنم یعنی بی خدا بودن. جهنم جدا شدن از خداست. جهنم بی ولی بودن است. جدا شدن از اهلبیت است. از مولا علی و اهلبیت جدا شوی، جهنمی هستی. هرکس میخواهد باشد. کسی که امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده است. یعنی جهل محض است و جهل ریشه همه بدیهاست.
روایت زیبایی از أمالی شیخ صدوق هست که خیلی جالب است. حدیث داریم خدا میفرماید: من بین دو تا خوف و دو تا امن و آرامش جمع نمیکنم. هرکس در دنیا از من بترسد، من در آخرت به او آرامش میدهم. هرکس بیباک و نترس باشد، جنایت و فساد کند و بی باکی نشان بدهد، من او را میترسانم و به حسابش میرسم. من بین دو تا خوف و دو تا امن برای کسی جمع نمیکنم. هرکس ترسید به او امنیت میدهم. هرکس نترسید آنجا او را میترسانم. در أمالی شیخ صدوق هست و حدیث از ابوحمزه ثمالی است و از امام سجاد(ع) نقل شده است. حضرت میفرماید: «کان فی بنی اسرائیل رجلٌ ینبش القبور» یک آدم تبهکاری بود در بنی اسرائیل، مشکلات اقتصادی بود، هرطور بود دزدی میکرد، دزدی به جایی رسیده بود که میرفت نبش قبر میکرد و کفن مردهها را میدزدید و میفروخت. مدتی کارش این بود. امام سجاد(ع) میفرماید: یک همسایهای داشت از وضع او خبردار شد که کار او نبش قبر کردن و دزدیدن کفن مردهها است. خودش دلش به حال خودش سوخت. رفت از بازار دو تا پارچه تهیه کرد، یکی معمولی و یکی قیمتی و ارزشمند، یک روز همسایهاش را مهمان کرد. گفت: من همسایه تو هستم، همسایه بدی بودم؟ گفت: نه، همسایه خوبی بودی. گفت: من از کار تو خبردار شدم. میدانم شبها میروی و نبش قبر میکنی. رفت دو پارچه را آورد. گفت: اینکه ارزان است میخواهم کفن خودم کنم. این دومی که قیمتی است را به شما میدهم. دیگر با قبر من کاری نداشته باش. گفت: این حرفها چیست! آدمی که معتاد به کاری است خیلی سخت است آن کار را ترک کند. خدا نصیب نکند. مرحوم دولابی میفرمود: دزدی توبه کرده بود. مهمان رفیقی داشت او هم دزد بود. آخر شب که میخواست بخوابد، گفت: من خوابم نمیبرد. گفت: چه شده؟ گفت: میترسم خانه تو را هم بزنم؟ چون عادت کردم. گفت: پس مرا در یک جایی ببر و دست و پای مرا ببند، من راحت بخوابم. صبح آمد دید که خواب است ولی یک خمره و دیگی بر سرش است. بیدارش کرد و گفت: این چیست؟ گفت: خوابم نمیبرد. گفتم: به عنوان دزدی سرم را زیر این دیگ کنم که این دیگ را میخواهم بدزدم! خدا نکند به چیزی انسان عادت پیدا کند، دیگر هیچ چیز جلودار انسان نیست!
این مرد گفت: من میدانم کار دزدها چنین است. من جلوتر به تو پارچه میدهم، بهتر هم میدهم. گفت: نه! گفت: به زور پارچه را به او داد. او هم قول داد و گفت: باشد. بعد از چند وقت همسایه از دنیا رفت. این هرچه شب این طرف و آن طرف غلتید دید خوابش نمیبرد. بلند شد و سر قبر او رفت. نبش قبر کرد و این پارچه را از بدنش درآورد. وقتی خدا میخواهد هدایت کند، حضرت میفرماید: وقتی این کار را انجام داد، یک ندا دهندهای با صدای بلند گفت: «لا تفعل» این کار را نکن! به این لرزه افتاد و قبر را پوشاند و به خانه برگشت. این ندا خیلی او را زیر و رو کرد. حالش بد شد. بچههایش را جمع کرد. گفت: من از عذاب جهنم و از آتش جهنم میترسم! اینها که اختلاسهای کذایی و رشوههای کذایی دارند، من معتقد هستم یک ذره به جهنم و قیامت اعتقاد ندارند. کسی اعتقاد داشته باشد نمیتواند شب بخوابد. باورها خیلی ضعیف شده است. اگر یک ذره محبت واقعی اهلبیت، ایمان، تقوا، خدا ترسی باشد، آدم را نگه میدارد. بچههایش را جمع کرد. گفت: من چه پدری بودم؟ گفتند: پدر خوبی بودی. گفت: میشود از شما یک خواهش کنم؟ خواهش من این است وقتی من از دنیا رفتم، مرا دفن نکنید. بعد از اینکه من مردم جنازه مرا نگه دارید و در یک صحرا و بیابانی ببرید و آتش بزنید. خاکستر مرا نگه دارید، روزی که باد تند میآید، نصفش را در خشکی و نصفش را در دریا بریزید که چیزی از من نماند و کسی نتواند مرا بگیرد و عذاب کند. یکی از این بچهها قبول کرد و گفت: من این کار را برایت میکنم. بعد از مردنش آن بچه این کار را کرد. خدای متعال امر فرمود: ذرات او را جمع کنند و او را برگردانند. امام سجاد فرمود: خدای متعال دوباره او را خلق کرد و به این شخص خطاب کرد: «ما حملک علی ما اوصیت وُلدَکَ آن یفعل بک» چه باعث شد وصیت کنی یک چنین کاری با بدن تو بکنند؟ «قال حملنی علی ذلک و عزتک خوفک» به عزتت قسم خدایا، از ترس تو ترسیدم! ترس تو باعث شد که من وصیت کنم اینقدر به جنازه من اهانت کنند و مرا پودر کنند و به باد بدهند و نابود کنند. امام سجاد فرمود: «قال الله جل جلاله فانی سأرضی خصومک فقد آمنت خوفک و غفرت لک» بخاطر ترس، از روی عوام بودن یک چنین وصیتی کرد. خدای متعال فرمود: من صاحبان حق تو را راضی میکنم. خوف تو را آرام میکنم و گناهان تو را میآمرزم. اگر انسان واقعاً بترسد و جبران کند، خدا هم کمک او میکند. لذا در دعاها فراوان داریم که خدایا ما را از آتش جهنم آزاد کن. اگر در این دنیا هرطور میتواند آدم کاری بکند حق الناس را جبران کند. هرکس ترسید و جبران کرد خدا به او آرامش میدهد.
در مورد نیمه شعبان چند کلمهای صحبت کنم. بعد از شب قدر برترین شبها نیمه شعبان است. الآن شبها کوتاه است و باید لحظهها و ثانیهها را قدر بدانیم. فرمود: همانطور که خدا شب قدر را برای پیغمبر شب قدر قرار داده، نیمه شعبان را برای ما اهلبیت قرار داده است. در چندین روایت داریم تقدیرات در نیمه شعبان مقدر میشود. چکنویس آن در نیمه شعبان است و در شبهای ماه رمضان دیگر مهر میشود. نقشهبرداریاش برای شب نیمه شعبان است. روایت عجیبی از امام باقر(ع) است فرمودند: افضل شبها بعد از شب قدر شب نیمه شعبان است. در شب نیمه شعبان خدا لطف و فضلش را بر بندگانش میگستراند و به لطف و کرمش گناهان افراد را میبخشد. سعی کنید و کوشش کنید در تقرب جستن به خدای متعال در شب نیمه شعبان، انشاءالله امید دارم این سنت در مسجدها و دانشگاهها هم برپا شود. احیای شب قدر را جدی بگیریم. چراغانی و جشن و اینها خوب است ولی اصل کار دعا و نیایش و احیاء است که باعث آمرزش گناهان میشود. امام باقر فرمود: «آل الله عزو جل علی نفسه عن لا یرد السائل فیها ما لم یسأل الله علی معصیته» یک موقع عالمی قسم میخورد. یک زمان پیغمبر و امام قسم میخورند. یک موقع خدا قسم میخورد. اگر مقام معظم رهبری در نماز جمعه بگوید: بخدا مردم چنین مطلب اینطور است. شوک وارد میشود! خدا یک موقع به آسمان قسم میخورد. به خورشید و موجودات، ولی به خودش قسم میخورد. یعنی خیلی باید تکان بخوریم.
امام باقر(ع) فرمودند: خدای متعال قسم خورده در شب نیمه شعبان سائل و درخواست کنندهای را از در خانهاش نا امید برنگرداند. چه خدای خوبی داریم. مگر اینکه چیزی بخواهد که معصیت باشد. یا به ضرر او باشد. ولی به نفعش باشد در وقتش قطعاً خدا مستجاب میکند.
از اعمال نیمه شعبان زیارت آقا أباعبدالله است. از دور یا از نزدیک، از اربعین و عاشورا و همه ایام افضل است. با 124 هزار پیغمبر مصافحه میکند. خوشا به حال آنهایی که میروند و رفتند و خواهند رفت، انشاءالله. آنهایی که نمیتوانند بروند بالای پشت بام یا بلندی بروند و بگویند: السلام علیک یا أبا عبدالله! السلام علیک و رحمة الله و برکاته. زیارت حضرت را از راه دور بخوانند. ثواب یک حج عمره در نامه اعمالشان ثبت میشود. دعای کمیل اصل ورودش شب نیمه شعبان است. منتهی بعد از نیمه شعبان هم میتوانند شبهای جمعه هم بخوانند ولی اصل تعلیم آن برای نیمه شعبان است. دعای کمیل یادشان نرود. غسل دارد، در مورد احیاء این شب میفرماید: دل انسان نمیمیرد در روزی که دلها بمیرد. صلوات شعبانیه که ظهرها میخوانیم در شب نیمه شعبان وارد شده است. تسبیحات اربعه «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر» صد بار! نماز جعفر طیار وارد شده است. نماز و دعا دارد به مفاتیح مراجعه کنند. سجده دارد، شب نیمه شعبان را احیاء بدارند، مانند شبهای قدر. چیزهایی که می خواهند در شبهای قدر به ما بدهند، از اینجا استارت زده میشود و شب تقدیرات است. انشاءالله خدای متعال به همه توفیق بدهد که هم دل امام زمان را شاد کنیم، برای فرج و سلامتی حضرت دعا کنیم.
شریعتی: نکات خیلی خوبی را شنیدیم. انشاءالله دوستان اعمال ماه شعبان را در کانال برنامه قرار خواهند داد. کانال ما را در پیام رسانهای داخلی دنبال کنید. انشاءالله تا نیمه شعبان بالای صد هزار نفر کاربر داشته باشیم. از همراهی و لطف همه دوستان عزیز صمیمانه سپاسگزار هستیم. انتقاد و نظرات شما را با دل و جان پذیرا هستیم. دوستانی که در شب نیمه شعبان احیاء دارند و مشرف به مشاهد مشرفه هستند، حتماً ما و همه کسانی که التماس دعا گفتند را دعا کنند. در رأس خواستههایشان فرج حضرت ولی عصر(عج) باشد که فرج همه ما در فرج حضرت است. امروز صفحه 305 قرآن کریم، آیات ابتدایی سوره مبارکه حضرت مریم(س) در سمت خدا تلاوت خواهد شد.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، كهيعص «1» ذِكْرُ رَحْمَتِ رَبِّكَ عَبْدَهُ زَكَرِيَّا «2» إِذْ نادى رَبَّهُ نِداءً خَفِيًّا «3» قالَ رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي وَ اشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَيْباً وَ لَمْ أَكُنْ بِدُعائِكَ رَبِّ شَقِيًّا «4» وَ إِنِّي خِفْتُ الْمَوالِيَ مِنْ وَرائِي وَ كانَتِ امْرَأَتِي عاقِراً فَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا «5» يَرِثُنِي وَ يَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ وَ اجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا «6» يا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلامٍ اسْمُهُ يَحْيى لَمْ نَجْعَلْ لَهُ مِنْ قَبْلُ سَمِيًّا «7» قالَ رَبِّ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلامٌ وَ كانَتِ امْرَأَتِي عاقِراً وَ قَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا «8» قالَ كَذلِكَ قالَ رَبُّكَ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ وَ قَدْ خَلَقْتُكَ مِنْ قَبْلُ وَ لَمْ تَكُ شَيْئاً «9» قالَ رَبِّ اجْعَلْ لِي آيَةً قالَ آيَتُكَ أَلَّا تُكَلِّمَ النَّاسَ ثَلاثَ لَيالٍ سَوِيًّا «10» فَخَرَجَ عَلى قَوْمِهِ مِنَ الْمِحْرابِ فَأَوْحى إِلَيْهِمْ أَنْ سَبِّحُوا بُكْرَةً وَ عَشِيًّا «11»
ترجمه: به نام خداوند بخشنده مهربان. كاف، ها، يا، عين، صاد. (در اين سوره) يادى از لطف پروردگارت نسبت به بندهاش زكريّا (به ميان آمده است). زمانى كه پروردگارش را با ندايى پنهان خواند. (زكريّا) گفت: پروردگارا! همانا استخوانم سست شده، و (موى) سرم از شعلهى پيرى، سفيد شده است و پروردگارا! من هرگز در دعاى تو (از اجابت) محروم نبودهام. و همانا من براى پس از (مرگ) خود، از بستگانم بيمناكم و همسرم نازا بوده است، پس از جانب خود جانشينى (فرزندى) به من عطا فرما. (خداوندا! به من جانشينى عطا كن) كه وارث من و دودمان يعقوب باشد و پروردگارا! او را پسنديده قرار ده. (خداوند فرمود:) اى زكريّا! ما تو را بشارت مىدهيم به پسرى كه نامش يحيى است (و) قبلًا همنامى براى او قرار ندادهايم. (زكريّا) گفت: پروردگارا! چگونه براى من پسرى باشد در حالى كه همسرم نازاست و من از پيرى، ناتوان شدهام؟ (زكريّا) چنين گفت: امّا پروردگارت فرمود: اين كار بر من آسان است، (زيرا) پيش از اين من تو را آفريدم در حالى كه چيزى نبودى.(به زكريّا) گفت: پروردگارا! براى من نشانهاى قرار ده. (خداوند) فرمود: نشانهى تو اين است كه سه شبانه روز قدرت سخن گفتن با مردم را نخواهى داشت، (با اينكه سالم هستى.) پس (زكريّا) از محراب عبادت به سوى مردم خارج شد، آنگاه به آنان اشاره كرد كه در صبح و شام خدا را تسبيح گوييد.
شریعتی: از فضیلت ذکر صلوات بر محمد و آل محمد بشنویم. این هفته قرار گذاشتیم که از متفکر بزرگ معاصرمان شهید مطهری(ره) یاد کنیم. انشاءالله دوستان حتماً کتابهای ایشان را مطالعه کنند و انشاءالله بهرهمند شوند از مطالب نابی که به قلم رسای ایشان نگاشته شده است.
حاج آقای فرحزاد: ذکر صلوات که خیلی فضیلت فوق العادهای دارد. بیان نورانی دیدم که از مردم ایران تعریف کردند و فرمودند: «لو کان الدين معلقا بالثريا لتناوله رجال من ابناء فارس» (تفسیر مجمع البیان/ج3/ص208) اگر دین در ستاره ثریا هم باشد، اینها عاشق علم و دین هستند و میروند آنجا درمییابند. بعد فرمود: علامت اینها این است که از سنت و آثار من متابعت میکنند. یک علامت اینها این است که پیغمبر خدا فرمود: زیاد بر من صلوات میفرستند.
نکته اولی که باید عرض کنم در مورد قربانی است. معمولاً در تولد افراد هدیه میبرند و کیکی میخرند، من خواهش دارم ایستگاههای صلواتی که برپا میشود و بسیار کار خوبی است، مزاحمت و سد معبر ایجاد نکنند. کارها و حرکاتی که نا هنجار است، انجام ندهند. هرکاری که امام زمان دوست ندارد و بعضی حرکاتی که به دین و مذهب ما نمیخورد، انجام ندهند. یکی از کارها این است که ما میخواهیم در جشن تولد امام زمان به حضرت هدیه بدهیم. فرمود: هدیه دادن به دوستان ما و نیازمندان، هدیه دادن به خود ما هست. این روایت زیبا در کافی شریف است. امام صادق(ع) فرمود: «دِرْهَمٌ یُوصَلُ بِهِ الْإِمَامُ أَفْضَلُ مِنْ أَلْفَیْ أَلْفِ دِرْهَمٍ فِیمَا سِوَاهُ مِنْ وُجُوهِ الْبِرِّ» (کافی/ج2/ص489) یعنی اگر به امامت هدیه دادی، افضل است از دو میلیون درهمی که در غیر از صله به امام، در کارهای خیر دیگر تقسیم کنید. به اسم امام، ترویج ولایت ، ترویج دین باشد.
ما هم در مؤسسه حضرت خدیجه برنامهای داریم. خیلیها ممکن است نتوانند یک گوسفند بکشند، دسته جمعی هرکدام یک مبلغی بگذارند و به نیت سلامتی آقا و همه دوستداران اهلبیت تقسیم شود. بسیار کار پسندیدهای است. بسیاری از مردم ما در طول سال نمیتوانند گوشت تهیه کنند. این یک خدمت بزرگی است.
شریعتی: این یک قرار دسته جمعی اس بین همه کسانی که در این سالها همراه بودند و مخاطبین خوب برنامه سمت خدا و همه مردم ایران که صدقه برای سلامتی حضرت ولی عصر(عج) با قربانی کردن یک یا چند گوسفند به صورت دسته جمعی که به نیازمندان برسد.
حاج آقای فرحزاد: امید داریم که انشاءالله هزارها گوسفند برای سلامت حضرت قربانی شود. امام حسن عسکری(ع) 313 گوسفند قربانی کردند و برای حضرت عقیقه کردند. این سنت خوبی است و خیرش همه به فقرا و ضعفا میرسد. نکته دوم که خیلی مهم است. این است که برای امام زمان یک هدیه معنوی هم بدهیم. یک جمله خیلی زیبایی امام زمان به شیخ مفید مرقوم فرمودند: «فَلْیَعْمَلْ کُلُّ امْرِء مِنْکُمْ بِما یُقَرَّبُ بِهِ مِنْ مَحَبَّتِنا، وَلْیَتَجَنَّبْ ما یُدْنیهِ مِنْ کَراهِیَّتِنا» هرکدام از دوستان ما یک کاری انجام بدهند که آنها را به ما نزدیک میکند، به محبت ما نزدیک میکند، ببینند امام زمان چه دوست دارد. یک عملی که امام زمان دوست دارد این است که نیمه شعبان بخاطر گل روی جمال امام زمان بگوییم: ای امام زمان، من این کار را بخاطر شما انجام میدهم. «وَلْیَتَجَنَّبْ ما یُدْنیهِ مِنْ کَراهِیَّتِنا» یا یک عمل بدی را بخاطر گل روی امام زمان من ترک میکنم. یا یک گناهی را ترک کنیم و یا یک عمل زمین افتادهای را برداریم. مثلاً کسی بدهی دارد بخاطر امام زمان بدهیاش را بدهد. کارفرما حقوق زیر مجموعهاش را بدهد. یا قهر هستند، زن و شوهر، اولاد و پدر و مادر، آشتی کنند. روایتی دیدم خیلی جالب است. داود رقی خدمت امام صادق(ع) آمد. حضرت فرمودند: داود روز پنجشنبه اعمال شما بر من عرضه شد. یک عملی در اعمال شما بود مرا خوشحال کرد. آن عمل چه بود؟ میگوید: من پسرعمویی داشتم ناصبی بود. یعنی دشمن اهلبیت بود ولی چون رحم من بود، کثیر العیال بود و فقیر و محتاج بود. قبل از اینکه به مدینه خدمت امام صادق بروم، کمک او کردم. حضرت فرمود: این کار تو دل مرا شاد و خوشحال کرد.
حالا زندانی آزاد میکنیم، به مریض کمک می کنیم، درماندهای را بلند میکنیم، هر کار خیری که میکنیم به خاطر امام زمان یک هدیه معنوی است. قهر یعنی چه؟ بدترین چیزها قهر است. خیلی از زن و شوهرها با هم قهر هستند، بگذریم و کوتاه بیاییم.
تا توانی پا منه اندر طلاق *** ابغض الاشیاء عندی الطلاق
انشاءالله یک هدیه مادی و یک هدیه معنوی به امام زمان بدهیم. موضوع دیگری که وعده داده بودیم، کربلا بود. انشاءالله روزی برسد که کسی نباشد به کربلا نرفته باشد. این بشارت را بدهیم که بحمدالله اوقاف هم ششصد نفر از زوار اولیها را همین روزها میبرند. ما هم پنج اتوبوس همین روزها میبریم. بحمدالله از بیشتر استانها اعزام داشتیم. نه تا استان مانده که انشاءالله آنها را هم میبریم. بیست استان رفتند و نه استان مانده است.
شریعتی: استان کهگیلویه و بویر احمد، اردبیل، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، یزد، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و خراسان جنوبی، بوشهر، البرز، مرکزی، زنجان، اصفهان، ایلام، فارس، کردستان، گلستان و شهرکرد. اینها استانهایی بودند که کاروانهای ما از این استانها اعزام شدند.
حاج آقای فرحزاد: انشاءالله در ماه رمضان و بعد از ماه رمضان استانهایی که نرفتند را هم اعزام خواهیم کرد.
شریعتی: استانهایی که به عتبات نرفتند: گیلان، قزوین، مازندران، خوزستان، سمنان، لرستان، همدان، آذربایجان غربی، تهران، قم. بین این افرادی که از این استانها ثبت نام کردند، قرعه کشی میکنیم و اسامی را در سایت همچون گذشته منتشر خواهیم کرد.
حاج آقای فرحزاد: چون ایام نیمه شعبان هست عدد 15 را انتخاب میکنم، پانزده تا پانزده تا جلو میرود و به نام هرکس درآمد انشاءالله مشرف خواهند شد.
شریعتی: انشاءالله همه ما را هم دعا کنند، همه مردم عزیزی که در این طرح بزرگ سهیم شدند و باعث شدند این اتفاق بیافتد.
حاج آقای فرحزاد: نکته خیلی جالب این است بعضی خانوادهها اسم بچهشان درآمده است. اینها گفتند: ما دلمان نمیآید بچه ما تنها برود، رفتند قرض کردند، خودشان را به آب و آتش زدند و همراه شدند. گاهی از بین کاروانهایی که میفرستیم ده نفر با هزینه ما میروند ولی سی نفر هم از این طرف و آن طرف قرض کردند و همراه شدند. این یک موج ایجاد کرده و خیلی خوب است. انشاءالله کسی نمانده باشد که به کربلا نرفته باشد. بعضی هم از نام نویسی جا ماندند. انشاءالله اگر تا آخرین استان که رفتند، ثبت نام جدید را باز اعلام خواهیم کرد، باز هم قرعهکشی میکنیم.
شریعتی: البته اعزام زائرین به کربلا و خروج از کشور بسیار کار پیچیدهای است و به همه عزیزان خدا قوت میگوییم. نکات پایانی را بفرمایید.
حاج آقای فرحزاد: آیهی ابتدایی سوره مبارکه مریم، خدای متعال به حضرت زکریا بشارت میدهد «يا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلامٍ اسْمُهُ يَحْيى لَمْ نَجْعَلْ لَهُ مِنْ قَبْلُ سَمِيًّا» حضرت زکریا سنش بالا بود و بچه نداشت. همسرش هم نازا بود. ولی خدا فرمود: من به تو بشارت میدهم که فرزند پسری به تو بدهیم و اسمش هم یحیی است و همانند و نظیر هم قبل از این نداشته باشد. گفت: «قالَ رَبِّ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلامٌ وَ كانَتِ امْرَأَتِي عاقِراً» من چطور در سن بالا فرزنددار شوم؟ همسر من نازا است. «وَ قَدْ بَلَغْتُ مِنَ الْكِبَرِ عِتِيًّا» من ناتوان شدم و پیر شدم. خدا فرمود: بر ما این کارها آسان است. تو نبودی و ما تو را بود کردیم. این آیه بشارت میدهد که با وجود و قدرت خدا هیچوقت از خدا نا امید نباشید. خدا قدرت دارد و هرچیزی را میتواند جبران کند. در هر زمانی میتواند هر کاری را جابه جا کند و تغییر بدهد. همیشه به خدا امیدوار باشید.