در مورد حمله ی از پشت سر شیطان توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – حمله ی از پشت سر شیطان از زاویه دنیاست و ما را نسبت به حقیقت ناپایدار دنیا دلبسته می کند.راه سلوک ما از دنیا می گذرد ولی دلبستگی به دنیا بد است .دنیا مزرعه ی آخرت ماست .چسببیدن به دنیا و خوار دنیا شدن، مذمت شده است .دنیا هدف انسان نیست ولی انسان باید از دنیا نهایت استفاده را بکند. یعنی یک معیشت عزتمندانه داشته باشد و از میان دنیا توشه ی آخرتش را بردارد .شیطان می گوید که مردم را امر به جمع آوری مال می کنم. امام صادق(ع) می فرماید: هیچ خیر و برکتی نیست برای کسی که جمع آوری مال حلال را دوست نداشته باشد. پس جمع آوری مال از راه حلال مورد ستایش است. جستجوی رزق حلال بر هر مسلمانی واجب است .منظور شیطان جمع آوری مال از هر راهی است چه حلال، چه حرام . در سوره تکاثر داریم : کثرت طلبی شما دردنیا ،شما را حیران کرد. در آخرالزمان همه ی شیاطین دست به دست هم می دهند تا تمام عرصه های انسانی را مورد هجوم قرار بدهند. یکی از عرصه هایی که شیطان روی آن خیلی کار می کند عرصه ی اقتصاد است .اگر شیطان بتواند رزق را حرام کند نُه دهم ایمان را گرفته است .ما با یک دشمن فهیم طرف هستیم .شیطان تمام عالم ملکوت را گشته است .شراکت شیطان در اموال به این گونه است که کسب و کار را با نزول خواری و احتکار آلوده می کند یعنی لقمه شان را حرام می کند و خریداران را با چشم هم چشمی و حرص خوردن دنیا آلوده می کند. کسانی که حرص دنیا داران را می خورند در آخرت با آنها محشور می شوند حتی اگر در دنیا چیزی بدست نیاورده باشند. این دسته هم در دنیا و هم در آخرت زیانکار هستند. در آخر الزمان حضور ابلیس و شیاطین در جامعه منتظر ظهور، به حداعلی می رسد. یکی از شباهت های دوران حکومت سلیمان و آخرالزمان این است که حضور شیاطین به حداعلی خودش می رسد. در آخرالزمان فتنه انگیزی در اقتصاد هم بیشتر می شود. در حکومت سلیمان ،شیاطین رباخواری را در جامعه ی دینی رواج می دهند. تا جایی که نخبگان و دانشمندان عالم دینی هم دچار رباخواری می شوند. مثلا وامی به فقیران می دهند و چند برابر آنرا پس می گیرند. در این هنگام شیطان آنها را دچار جنون و دیوانگی می کند زیرا آنها از چرخه ی سالم اقتصادی خارج می شوند. درآخرالزمان هم همین طورمی شود. نفوذ شیطان در اقتصاد به حداعلی می رسد. پیامبر فرمود: زمانی(آخرالزمان) می آید که همه مردم رباخوار هستند و اگر رباخوار هم نباشند، گرد و غباری از ربا به آنها می رسد. پیامبر می فرماید: رباخوارترین ربا خوارها کسی است که دروغ را در کسب و کارش وارد می کند. پس اگر دروغ وارد کسب و کار ما شد، این هم ربا است .زیرا فرد می خواهد با کذب، سود اضافه ای را بدست بیاورد ،در معنی عام ربا یعنی اضافه خواهی. آیا در بین بازاری ها فردی را پیدا می کنید که صداقت را رعایت کند ؟ صداقت برکت می آورد . کذب و دروغ آب دهان شیطان است .شیطان آدم و حوا را با قسم دروغ فریب داد .کار شیطان ترویج کذب و دروغ است مخصوصا در عرصه ی اقتصاد. گاهی وقت ها قسم دورغ هم می خورند. روایت داریم که بازار دار غفلت است و محل تاخت و تاز سپاه شیطان است .تاجگذاری شیطان در فضای بازار( محل معامله و تجارت و کسب) است. و تمام فرزندان خودش را فراخوان می کند که به بازار بیایند.
حضرت سلیمان از دست رنج خودش ارتزاق می کرد و از بیت المال استفاده نمی کرد. خداوند زره سازی را به او آموخت یعنی جبرئیل به حضرت داود و سلیمان صنعت زره سازی را آموخت و آنها این صنعت را ترویج داند. حضرت سلیمان هر هفته زره ای می ساخت و در بازار می فروخت .او توانست به اذن خدا تمام شیاطین را به زنجیر بکشد ولی حضرت مهدی تمام این شیاطین را قلع و قمع خواهد کرد و در نهایت ذبح ابلیس است. حضرت سلیمان از خداوند خواست که رخصت بدهد که خود ابلیس را هم در زنجیر بکشد. تقدیر این طور نبورد ولی او اصرار کرد و خداوند قبول کرد . چند روزی ابلیس در زنجیر بود. روزی او زره ای ساخت که آنرا بفروشد ولی کسی در بازار نبود و بازار کساد بود. حضرت سلیمان درمناجات به خدا گفت که این چه وضعیتی است ؟ خداوند فرمود که تو خودت خواستی که وسوسه های شیطان را برداریم و دیگر کسی انگیزه ی کسب و کار ندارد. یعنی در آن زمان تمام بازار کسب و کار شیطانی بوده است .
ابلیس اولین نفری است که وارد بازار می شود و آخرین نفری است که از بازار خارج می شود. ابلیس میل به دروغگویی برای سود بیشتر ،رباخواری و کم فروشی را در فروشندگان تقویت می کند. و در بین خریداران حرص به دنیا را تقویت می کند و روحیه ی قناعت را از آنها بر می دارد. جلوه گری دنیا در بازار به حداعلی می رسد. ریشه ی آنها به حب دنیا و دلبستگی به دنیا بر می گردد. آیا کسی در کسب و کار ،دروغ نگفتن را رعایت می کند ؟آیا یارانی که وابسته به دنیا نباشند و در کسب و کارشان دروغ نباشد به حدنصاب رسیده اند که ما تمنای ظهور حضرت را داریم ؟ اگر یک سبحان الله در فضای بازار و کسب و کار گفته شود ثواب آن ده ها برابر است. وقتی کاسب ، کسب را رها می کند و به سوی نماز می رود، این نماز ثواب زیادی دارد زیرا این میدان جهاد بی امان با شیطان است .عرصه ی اقتصاد دشمن سرسختی دارد که از جاهای مختلف به انسان ضربه می زنند که ما متوجه آن نیستیم و آنها را نمی بینیم. وقتی لقمه ها آلوده یا شبه ناک شد، شیطان در کارش موفق شده است و برکت از مال دور می شود. .امام صادق(ع) می فرماید :یک درهم ربا، از هفتاد مرتبه زنا بالاتر است .استادی می فرمود که ربا زاده از زنا زاده خطرناکتر است .
برکت یعنی خیر پایدار،خیری که بهره اش هم در دنیا و هم در آخرت به انسان برسد. کسب و کاری مورد رضایت خداست که بانک آخرتی ما را هم پر بکند. اگر ما طبق تقوا عمل کنیم خدا روزی و برکت آنرا می دهد. ثمره ی تقوای الهی این است که خد از جایی که شما گمان نمی برید روزی می رساند. امام صادق (ع) می فرماید :خداوند برکت می دهد به آنچه که به او عطا کرده است مثل عمر ،فرزند ، سلامت و... واژه برکت در کتاب های آسمانی آمده است .خداوند انسان را برکت محور می خواهد نه کمیت محور. اگر صدمیلیون بی برکت و یک میلیون با برکت را کنار هم بگذارند یک فرد مسلمان باید بی درنگ یک میلیون با برکت را انتخاب کند. زیرا بی برکتی هم دنیا و هم آخرت را خراب خواهد کرد. پول بی برکت در دراز مدت خرج بیماری و مصیبت خواهد شد. شیطان دوست ندارد که برکت زندگی ما را ببیند. امیرالمومنین می فرماید: شیطان چشم ندارد دین داری شما و معیشت عزتمند شما را ببیند .یکی از جلوه های برکت آرامش است . خوب است که انسان مالی را کسب کند که برای او آرامش بیاورد.
سوال – صفحه ی 139 قرآن کریم را توضیح بفرمایید.
پاسخ – در این صفحه خدا می فرماید : این کتاب مبارک را نازل کردیم که همراه با برکت است. خداوند قرآن را سرچشمه ی خیر دنیوی و اخروی معرفی می کند. چرا قرآن پر خیر و برکت است ؟قرآن از دشمنی پرده برداری می کند که نمی تواند انسان پر خیر و برکت را ببیند . قرآن این دشمن را معرفی می کند و راه کارهای شیطان ستیزی را می گوید. این آیات الهی پر خیر و برکت است و باید به دستورات آن عمل شود تا برکت بیاورد. عمل کردن به معارف قرآن ما را در مسیر برکت قرار می دهد. پس قرآن پر خیر و برکت است .تلاوت قرآن شیاطین را فراری می دهد . قرآن تشریفاتی نیست و با جزئیات زندگی ما ارتباط دارد .ما باید با قرآن انس داشته باشیم . قرآن سرتاسر نور است ولی شیطان تاریکی است .همین که قرآن شیاطین را فراری می دهد جای دارد که قرآن همیشه در قلب ما جای داشته باشد. آیت الله شبیری زنجانی همراه با امام خمینی با آیت الله نخودکی اصفهانی برخورد می کنند. امام خمینی در مقابل شیخ نخودکی می گویند که قسم به صاحب این بارگاه اگر شما علم کیمیا دارید به ما هم بگویید. ایشان گفتند که اگر شما علم کیمیا را یاد بگیرید تضمین می دهید که از این علم فقط در راه خدا استفاده کنید؟ امام خمینی می گوید که من چنین تضمینی نمی دهم. ایشان می گویند که من علمی پر برکت تر از کیمیا به شما یاد می دهم .ایشان می فرمایند که بعد از هر نماز واجب یک مرتبه آیت الکرسی، تسبیحات حضرت زهرا، سه مرتبه توحید، سه مرتبه صلوات و سه مرتبه آیه دوم و سوم سوره طلاق را بخوانید و این برای شما از علم کیمیا پربرکت تر است .امام فرموده بود که از وقتی این دستورالعمل را از این عارف گرفته بودم هر روز آنرا انجام می دهم و خیرات و برکات زیادی از آن دیده ام .
امام حسین (ع) می فرماید :در زمان ظهور امام عصر تمام درهای برکت از آسمان و زمین به روی انسان ها باز می شود به برکت ظهور امام زمان(عج).
خدایا به سرچشمه ی برکات عالم ،امام زمان(عج) تو را قسم می دهیم که تمام عرصه های صفای زندگی ما را به دعای حضرت، سرشار از برکت های بی پایانت قرار بده .